AUTODOC FÓRUM / Diskuze o autech podle značky / CITROËN / vyýměna oleje v robotické převodovce

Zpět na témata

vyýměna oleje v robotické převodovce
CITROËN C4 Grand Picasso I (UA_)

  • CITROËN C4 Grand Picasso I (UA_) 1.6 16V
    @user_1447456 Mar 07, 2023
    Člen
    Poznatek  při výměně oleje  v robotické převodovce .
    Vážení , dnes jsem se odhodlal (na radu zkušenějších) vyměnit olej v robotické převodovce . I když výrobce udává , že náplň této převodovky je “doživotní” a že  se nemění !
     Zapomněl však říct , jestli se jedná o doživotí auta nebo jen té  zmiňované převodovky. Dal jsem na  radu odborníků ,  že  výměnou nic nezkazím  a tak  jsem se doto dnes pustil .
      Koupil  2litry oleje  (mimichodem 384kč /L) -obsah náplně -dle odborné literatury  je 1.8 -2L . 
    Za tepla vypustit   a  nalít  nový –  co na tom je , že ??
     Netušil jsem však, že to nebude zase až tak jednoduché, jak se na první pohled  zdálo. 
      Vypustit  to šlo bez problémů , ale  dostat  se k nalévacímu otvoru ???   
    Znamemalo to : odcvaknou  pojistkový blok umístěný na baterii, odpojit  a vyndat baterii, i když kvůli  krátké kabeláži jsem ještě musel vycvakat  konektory od  BSI  a udělat si tak místo pro vyndání baterie (ale dopusud dobrý!),  pak demontovat kryt pod baterií,  který je nad nalévacím otvorem převodovky   – znamenalo  sundat  levé přední kolo a demontovat podběh, protože  onen kryt  je jedním šroubem přišroubován právě  ze strany kola  a přikryt podběhem  . (chvíli jsem to hledal , než jsem to dohledal! –  no páni ing. z  Fracie to vymysleli takhle ! ) .
     No,  ale pak už to byla  “brnkačka”  .  Přes  trychtýr  a  hadičku  pomaloučku  nalít olej   a obráceným postupem demontáže  zase  vše   smotovat …   Jo a ještě ..  protože  po odpojení baterie  naskáčkou chyby  na BSI,  bylo je nutné  z paměti vymazat …
     Původně jsem si myslel, že celá výměna mi  bude  trvat  tak půl hodiny -max ,  ve  skutečnosti jsem na tom strávil  dvě a půl hodiny….
    Ale  teď mám   hřejivý pocit , že jsem pro  bezproblémý  chod  převodovky  odělal dost  a že  budu mít  na dalších 60tis  km  klid . (snad) 🙂
    Odpovědět

    Zahájena

    07.03.23

    Posl. odpověď

    07.03.23

    Odpovědi

    0

    Zobrazení

    418

Příspěvky mohou komentovat registrovaní uživatelé

Nainstalujte si aplikaci AUTODOC CLUB!

Váš osobní správce nákladů na auto, tipy na údržbu auta, připomínky o nadcházejících událostech a servisních intervalech, pokyny k svépomocné opravě - vše ve vašem smartphonu.

Autodoc CLUB app qr-code
Skenovat

Pro stažení aplikace:

Autodoc CLUB App icon